Haluatko tehdä jotain uutta ja erilaista, enemmän itsesi näköistä? Nykyinen työsi ei ole riittävän haastava tai työpaikan ilmapiiri on liiankin haastava. Kenties töitä ei juuri nyt ole, ja haluat jatkossa tehdä jotain sellaista, joka vastaa arvojasi.
Keräsin tähän neljä pääpointtia uramuutoksesi suunnittelun avuksi. Kiperiä kysymyksiä – tiedän. Suosittelen silti, että käyt näihin käsiksi ja kaivat itsellesi rehelliset vastaukset. Tulet huomaamaan, että siitä on sinulle hyötyä.
1. Miten varmistat, että olet tyytyväinen työelämääsi, kun katsot uraasi taaksepäin.
Tänään on lopun elämäsi ensimmäinen päivä. Miltä haluat elämäsi näyttävän 10 tai 20 vuoden kuluttua, tai eläkeiässä? Käytä tämän miettimiseen hetki, anna mielikuvituksesi lentää ja kirjoita Minä 20 vuoden kuluttua -kuvauksesi paperille. Mistä haluat, että sinut muistetaan?
Mistä haluat, että sinut muistetaan? Millaisista saavutuksista haluat olla ylpeä ja kertoa ystävillesi?
Onko nykyinen työsi sellaista, että se antaa sinulle onnistumisen kokemuksia, vastaa arvomaailmaasi ja vie sinua kohti haluamaasi tulevaisuudenkuvaa?
Ajankululla on ikävä tapa nopeutua sitä mukaa, kun ikämittariin tulee päiviä lisää.
Kolmekymppisenä sitä voi tai on voinut olla vaikea kuvitella, mutta se päivä tulee, kun olet 50. Toistaiseksi tähän vääjäämättömään totuuteen ei ole tieteellistä parannuskeinoa. Sitten oletkin jo 65.
Isäni tapasi paasata: ”Minkä taakses jätät, sen edestäs löydät!” Miten ärsyttävän oikeassa hän olikaan! Tämän päivän valintojesi tulokset näet vasta paljon myöhemmin, joten sillä mitä tänään päätät tehdä, on hämmästyttävän iso vaikutus elämäsi kulkuun. Ja kaupasta saat ostettua kaikkea muuta mutta et aikaa.
Kaupasta saat ostettua kaikkea muuta mutta et aikaa.
2. Miten varmistat, että urasuunnitelmasi ovat realistisia ja kestävät tulevaisuuden muutoksia?
Toisinaan intohimo ja todellisuus eivät kohtaa, erityisesti jos intohimo kohdistuu johonkin sellaiseen alaan, jonka elinkaari on lopuillaan tai työmarkkinarako on todella kapea. Löytyisikö harrastuksista, kiinnostuksen kohteista tai jostain odottamattomasta yhteydestä jotain, joka olisi uramielessä kannattavaa ja johon sinulla olisi tahtoa ja taitoa.
Kilpailukyvyn säilyttäminen työmarkkinoilla on elinvoimaisuuden ehto sekä sinulle että yrityksille. Sinut palkataan tai palvelujasi ostetaan sen perusteella, mitä lisäarvoa palkan maksajalle tai palvelun ostajalle tuotat.
Paljon puhutaan siitä, miten robotit vievät tulevaisuuden työt, mutta se ei ole uhka vaan mahdollisuus. Olisitko niin kekseliäs, että ideoisit itsellesi täysin uuden työn tai yritystoiminnan juuri näiden tapetilla olevien työelämän muutosten pohjalta? Toisen menetys on toisen hyöty. Koronan aikana lentoyhtiöillä menee huonosti mutta maskibisnes kukoistaa, molemmat käänteet ovat olleet yhtä odottamattomia.
Miten sinä löydät oman, innostavan ja kannattavan tulevaisuuden työsi?
3. Mistä olet valmis luopumaan, jotta uramuutoksesi onnistuu?
Muutoksessa on usein mukana myös vaikeita valintoja. Kun jostain malttaa luopua, saa usein jotain upeata tilalle. Hankaluus piilee siinä, että ihmisen mieli on kiintynyt tuttuun ja turvalliseen, koska uusi ja tuntematon pelottaa aina.
Mitkä asiat painavat muutoksesi vaakakupissa? Edessäsi saataa olla vaikeita valintoja.
- Unelmiesi superduuni on Porissa tai Pariisissa, mutta sinä olet asunut Porvoossa melkein koko ikäsi.
- Haluat perustaa digibisnesyrityksen palvelullesi, mutta sinun täytyy opiskella vähintään kaksi vuotta digimarkkinointia, ennen kuin pystyt myymään palveluasi juuri siten kuin haluat.
- Haluat tehdä uramuutoksen, mutta hyvät työkaverit jäävät entiseen työhön.
- Haluat yrittäjäksi, mutta olet tottunut säännölliset tuloihin.
Luopuminen vanhasta voi olla yllättävän vaikeaa, joten päämäärätietoisuus ja peräänantamattomuus ovat valttia. Omien arvojen ja elämän laatuun eniten vaikuttavien tekijöiden tunteminen on tärkeää.
4. Mikä painaa vaakakupissasi kaikkein eniten?
Jostain syystä olet harkinnut uramuutosta, joten katsotaan asiaa vielä kahdelta kantilta.
Ihminen on sopeutuvainen olento. Työtä voi tehdä pelkän palkan takia, jos se sinulle riittää. Tyytymättömyyteen tottuu ja turtuu yllättävän nopeasti. Moni meistä sietää käsittämättömän paljon huonoakin kohtelua ilman mitään järjellistä syytä.
Vaihtoehtojen punnitseminen ja niiden kuvaaminen selkeyttää päätöksentekoa. Mieti,
- Mitä tapahtuu, jos et tee haluamaasi muutosta?
- Miltä näyttää tulevaisuutesi, jos jatkat samaan malliin, samassa työssä?
- Mitä pahimmillaan voi tapahtua?
- Entä parhaimmillaan?
Meillä ei ole (vielä) ihmisiä tulevaisuuteen siirtävää teleporttauslaitetta, joten voi olla hankala arvioida, miltä työelämäsi eri vaihtoehtojen toteutuessa näyttäisi, mutta yritä silti.
Esitän saman kysymyksen sinulle nyt toisin päin:
- Miltä näyttää tulevaisuutesi, jos teet haluamasi muutoksen?
- Miltä näyttää tulevaisuutesi uudessa työssäsi?
- Mitä pahimmillaan voi tapahtua?
- Entä parhaimmillaan?
Vertaa lopuksi tulevaisuutesi kuvia molempien vaihtoehtojen osalta. Kumman tulevaisuuden itsellesi (ja samalla läheisillesi) mieluummin antaisit, kun vertaat vastauksiasi? Kumpi on lähempänä alussa tekemääsi Minä 20 vuoden kuluttua –kuvausta?
Leave a Reply