Työelämämme – ja elämä kaikin puolin – on muuttunut niin rajusti, että pelkkä työn suorittaminen ei monille meistä enää riitä, iästä riippumatta.
Työelämän murros ei ole mikään milleniaalien yksinoikeudeksi syntynyt villitys. Sinäkin saatat tuntea lähipiirissäsi jonkun neli-viisikymppisen, joka haaveilee uramuutoksesta, koska on lopen kyllästynyt nykyiseen työhönsä ja kokee, ettei siinä ole enää itselle tärkeää sisältöä.
Tässä törmätään ihmisen omituisuuteen: ihminen sietää – jostain käsittämättömästä syystä – huonoa oloa aivan liian usein ja aivan liian pitkään.
Kun asialle ei tehdä mitään, tämä kyllästyminen muuttuu pikkuhiljaa henkisiksi ja fyysisiksi sairauksiksi. Silloin ollaan jo mieron tiellä.
Jos satut lukemaan tätä siksi, että olet tyytymätön nykyiseen työhösi, tai unelmoit yrittäjyydestä muttet oikein uskalla ottaa siihen tarvittavia askelia, niin tee asialle jotain, nyt heti! Kyse on sinun joka päivä lyhenevästä elämästäsi.
- Mieti, mitä voi pahimmillaan tapahtua, jos toimit? Mitkä voisivat olla ensimmäisiä, tiedustelevia askelia, jotta saisit selvyyden siitä, mitä oikeasti haluat?
- Mieti, mitä pahimmillaan voi tapahtua, jos et toimi? Kun ihmisellä on tunne, että asiat ovat pielessä, niin kyllä asiat silloin ovat pielessä. Olet varmasti kuullut menestystarinoita niistä, jotka ovat päämäärätietoisesti tehneet töitä hihat höyryten ja muuttaneet elämänsä suunnan sinne, minne haluavat. He ovat löytäneet elämälleen merkityksen – ja se näkyy naamasta.
- Mieti, mistä haluat, että sinut muistetaan? Mitä tarinoita kerrot vanhainkodissa? Kerrotko tarinoita uteliaisuudestasi elämää kohtaan, rohkeudesta ja peräänantamattomuudestasi, vai kerrotko kuinka petyit elämään, kun asiat eivät menneet niin kuin olit toivonut? Silloin et ole löytänyt elämälläsi sellaista merkitystä, jota sille olisit halunnut.
- Puhu ajatuksistasi jonkun kanssa, joka ei keilaa unelmiasi vaan kuuntelee ja kannustaa. Tai kirjoita haaveitasi ja ideoitasi muistiin. Pienten päivittäisten muistiinpanojen kirjoittamisen on todettu olevan varsin fiksua. Muistiinpanojen avulla rakennat itsellesi pikkuhiljaa oman elämäsi merkitystä.
- Ota selvää asioista. Jos muutos hirvittää (se kuuluu asiaan), niin sovi itsesi kanssa, että teet yhden pienen asian päivässä. Pieni asia riittää, vaikkapa yksi googlaus päivittäin. Se on hyvä alku, kunhan lupaat tehdä sitä joka päivä esimerkiksi kuukauden ajan. Katso sen jälkeen, mitkä ovat fiiliksesi.
Meillä on Suomessa – koronasta huolimatta – asiat niin hyvin, että monet meistä ovat enenevässä määrin kiinnostuneita omasta työhyvinvoinnistaan ja työn tuomasta mielihyvästä. Työtä ei katsota enää pelkkänä pakkopullana palkan takia, vaan työstä haetaan iloa ja onnistumisen kokemuksia. Myös työssä halutaan tehdä asioita, joilla on itselle jotain tärkeää, syvempää merkitystä. Ja siksi halutaan myös muutosta.
Ihmisen mielen liikkeet ovat myös työnantajan kannalta tärkeitä. Mitä motivoituneempi ja tyytyväisempi työntekijä, sitä tuottavampi hän on.
Organisaatioiden näkökulmasta tekemisen merkitys lasketaan tuottavuuden kasvuna, mikä voidaan puolestaan konvertoida esimerkiksi myyntituottojen kasvuksi. Tämä on myös rekrytointiin ja uusien osaajien palkkaamiseen liittyvä asia.
Organisaatiot, jotka eivät seuraa työelämän muutoksia ja kehitä organisaatiokulttuuriaan muutosten tahdissa, ovat ennemmin tai myöhemmin vähemmän kiinnostavien työpaikkojen häntäpäässä. Eikä tarvinne selittää, mikä merkitys sillä on yrityksen menestykseen.
Työn merkityksen merkitystä (niinpä!) on viime vuosina tutkittu paljon. Organisaatiotutkijat yrittävät selvittää mikä meidät saa tikittämään, mikä ei, ja miksi. Siinä on pitkälti jo onnistuttukin.
Työssä uupumisen syyt ja seuraukset tunnetaan myös. Siksi minäkin tämän artikkelin alussa kehotin sinua toimimaan nyt heti, jos muutos kiinnostaa.
Jos etsit kokenutta sparraajaa muutoksellesi, niin otathan yhteyttä.
Mietitään yhdessä, miten löydät työelämäsi merkityksen ja saat muutoksesi vauhtiin!
Leave a Reply