Päässä pyörii enemmän kysymyksiä kuin vastauksia – tuttu tunne. Esittelen sinulle viiden askeleen mallin, jolla saat uramuutoksesi alkuun.
Tarvitset kynän ja paperia. Kun kirjoitat asiat paperille, olet päässyt jo alkua pidemmälle.
Olisi ihana kertoa kuinka nopeaa ja helppoa muutoksen aikaan saaminen on, mutta muutos on aina pitkä prosessi. Selkeä ja yksinkertainen ei nimittäin ole sama kuin nopea ja helppo. Varsinkaan silloin, kun puhutaan merkittävästä muutoksesta.
Tämä selkeä ja yksinkertainen malli auttaa sinut matkan alkuun. Voit käyttää kaiken tarmosi muutoksen edistämiseen, kun olet näiden viiden askeleen avulla saanut perusasiat kuntoon.
Kun olet päättänyt muuttaa työurasi suuntaa, edessäsi on mielenkiintoinen ja mahtava, mutta vaativa matka.
Huom! Jotta saat muutoksesi toteuttamiselle kestävän perustan, sinun täytyy tehdä kaikki nämä viisi vaihetta.
Ensimmäinen vaihe: Selkeä tavoitekuva eli visio
Ilman kirkasta visiota on vaikea nähdä riittävän selkeästi, minne haluat mennä, eli mikä on haluamasi muutoksen päämäärä. Kirkas visio selkeyttää päämääräsi. Vaikka sana visio onkin liike-elämän “jargonia”, sen määrittäminen on oikeasti tärkeää.
Kirjoita paperille muutamalla sanalla oma unelmasi. Älä välitä sanojen tyylistä, kirjoitat vain itsellesi. Tärkeintä on että saat paperille sen, mitä haluat työelämässäsi muuttaa? Haluatko löytää unelmiesi työpaikan, jonne on ihana mennä joka aamu? Ryhtyä yrittäjäksi alalle, jolle sinulla on polte siirtyä, mutta et tiedä mitä kaikkea muutos vaatisi?
Tavoitteellesi täytyy luoda havainnollinen kuvaus, joka kulkee mukanasi ja näkyy silmissäsi koko ajan. Näkyvä tavoite auttaa sinua keskittymään päämäärääsi. Se voi olla esimerkiksi yksi lause tai lopputulosta esittävä iloinen kuva.
Hyvän tavoitteen laadinta voi olla yllättävän vaikeaa. Toisinaan saat pullautettua konkreettisen tavoitelauseen päästäsi paljon helpommin prosessin osaavan valmentajan avulla. Jos olet kuullut coachingista, tämä on yksi niistä syistä, miksi ammatticoachin käyttöä arvostetaan.
Toinen vaihe: Muutoksen merkitys sinulle
Merkityksellisyyden merkitystä on tutkittu muutosten yhteydessä paljon. Tutkijatkin yrittävät selvittää, miten meidät saisi motivoitua tekemään uusia asioita, uudella tavalla ja vieläpä niin, että uusi toimintatapamme säilyisi pitkään.
Muutoksen onnistumiseksi ei riitä esimerkiksi ”haluan pois nykyisestä työstäni”, vaan sinulla täytyy olla tavoitteellesi syvempi sisäinen merkitys ja eteenpäin kantava motivaatio. Muuten saatat siirtyä vain ojasta allikkoon.
Merkityksellisyyden kokemus on osa motivaatiotasi. Se ankkuroi muutoksesi osaksi elämääsi ja arvojasi. Yritysmaailmassa merkitys kiteytetään usein missioksi, mutta missio on myös jokaisen yksittäisen ihmisen tekemisen ytimessä silloin, kun työn halutaan tuovan elämään muutakin kuin säännölliset tulot.
Oletko pyrkimässä haluamaasi muutokseen jonkin ulkoisen syyn ohjaamana, vai onko muutos sellainen, johon vilpittömästi itsekin uskot, ja se vastaa arvojasi. Arvojasi vastaava muutos kantaa yli vaikeuksien. Kirjoita paperille omat arvosi ja varmista, että tavoitteesi eivät ole ristiriidassa arvomaailmasi kanssa.
Tällä tarkoitan esimerkiksi sitä, että jos luonnonvarojen kestävyys kuuluu arvoihisi, et todennäköisesti halua tavoitella työpaikkaa muoviteollisuudesta. Tai jos arvoihisi kuuluu tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, et ole onnellinen organisaatiossa, joka ei näitä arvoja edistä.
Kolmas vaihe: osatavoitteet
Jos unelmasi on vaikkapa uusi, menestyvä yritystoiminta, on sinun käärittävä hihat ja ryhdyttävä töihin. Pian saatat yllättyä työn määrästä: yrityksen perustaminen, kumppanien hankinta, myynti ja markkinointi, verkostoituminen, brändäys, tuotteistus, rahoitusasiat, asiakashankinta, erilaisten toimintaa tukevien prosessien luonti jne. Ja tietysti kaikki pitäisi saada valmiiksi nyt ja heti.
Priorisoi ja jäsennä tehtävät selkeiksi kokonaisuuksiksi ja jaa ne esimerkiksi kolmeksi selkeäksi osatavoitteeksi. Muuten käytät aikasi siihen, että räiskit irrallisia asioita ristiin rastiin etkä saa mitään konkreettista aikaiseksi. Minulla on tästä räiskinnästä henkilökohtaista kokemusta, enkä voi suositella sitä toimintatapaa kenellekään. Kun keskityin etenemään osatavoitteiden avulla, sain tuloksia.
Miksi juuri kolme osatavoitetta? Kolme tavoitetta on helppo pitää mielessä. Monesta muusta asiasta täytyy ehkä luopua, mutta pidä kiinni kolmesta huolella valitusta tavoitteesta.
Tässä esimerkissä osatavoitteesi teemat voisivat olla markkinointi, tuotteistus ja asiakashankinta.
Neljäs vaihe: etenemisvaihtoehdot
Ajatellaan vaikkapa edellä kuvattua yritystoimintaa ja sen markkinointia. Tavoitteesi olisi jokin markkinointiin liittyvä kokonaisuus, jonka haluat tehdä seuraavan puolen vuoden aikana. Vaihtoehtojen kartoituksessa arvioit, millaisia toteutusvaihtoehtoja sinulla on. Ulkoistatko koko potin ammattilaiselle, pyydätkö kaveria avuksi, teetkö itse tai saisitko jonkun opiskelijan tekemään työn? Mikä olisi tarkoitukseen sopivinta ja ajankäyttösi kannalta fiksuinta?
Älä valitse helpoimmalta tuntuvaa tapaa, tai saatat tehdä myöhemmin kaiken uudelleen. Mieti, mitkä olisivat mahdollisia keinoja saavuttaa osatavoitteesi. Ideoi riittävä määrä erilaisia vaihtoehtoja, nuku yön yli ja valitse lopuksi ne vaihtoehdot, jotka parhaiten varmistavat tavoitteeseesi pääsyn.
Viides vaihe: toimeenpanon askeleet
Kun olet päättänyt parhaan vaihtoehdon, sen jälkeen kirjoita ylös tavoitteesi toteutumisen kannalta tärkeimmät askeleet. Jos valitsit markkinoinnin ulkoistuksen, voisivat askeleesi olla esimerkiksi ensimmäisen vuoden tavoitteen määrittely, palveluntarjoajien kartoitus, tehtävän rajaus, kilpailutus, kumppanin valinta, tuloksellinen yhteistyö. Valinnat ohjaavat käytännön tekemistäsi seuraavat puoli vuotta.
Tarina ei luonnollisestikaan lopu tähän, mutta pääset alkuun ja mikä tärkeintä: sinulla on selkeä päämäärä ja ensimmäiset toimenpiteet kartoitettuna.
Mitä hyötyä tästä mallista on?
Yllä kuvattu malli on kuin huolellisesti pakattu rinkka. Ilman sitä ei aurinkoisinkaan vaellusretki onnistu, ja joudut jättämään hyvin alkaneen matkasi kesken koska jokin tärkeä tavara jäi matkasta.
Malli on tosielämässä testattu ja toimivaksi todettu. Tiedän, että pääset sen avulla eteenpäin paljon helpommin ja lyhyemmässä ajassa kuin minä.
Kun lähdet tekemään jotain uutta ja erilaista muutoksesi eteen, huomaat pian, että tehtävän työn määrä on huima. Muutos vaatii suunnittelua, uusien asioiden yhtäaikaista muistamista ja raakaa työtä enemmän kuin olit ikinä kuvitellut. Usein muutoksen toimeenpano pitää vielä sovittaa olemassa olevan elämän rinnalle.
Oman muutosmatkani rinkkaa pakkasin ja purin monet kerrat – ja aina reissu jäi kesken. Parin vuoden tiedonkeruun, opiskelun, yritysten ja erehdysten jälkeen oivalsin, mitä minun täytyy tehdä ja missä järjestyksessä, jotta saan muutokseni onnistumaan.
Jollet tee selkää toimintasuunnitelmaa, hukkaat aikaasi tekemällä turhia asioita tai teet asioita väärässä järjestyksessä ja joudut tekemään ne myöhemmin toiseen kertaan.
Kun muutoksesi visio ja merkitys ovat sinulle selvät, voit määritellä osatavoitteet esimerkiksi kolmelle vuodelle tai kolmelle kuukaudelle, riippuen muutoksesi luonteesta ja laajuudesta.
Tärkeintä on, että osaat arvioida ajankäyttösi ja työmääräsi riittävän realistiseksi. Muuten vain turhaudut ja jätät muutosmatkasi kesken, tai pakkaat rinkkaasi aina uudelleen kuten minulle alussa kävi.
Haluatko lisätietoja? Ota yhteyttä, olen täällä sinua varten.
Leave a Reply